Sosnówka

Sosnówki to najmniejsze z występujących u nas sikor; ważą zaledwie 8 gramów. Są zwinne i bardzo ruchliwe, więc stanowią dość trudny obiekt do fotografowania. W Polsce występują dość licznie w górach oraz na północy, na pozostałym obszarze są dość rzadkie. Zatem fakt, że trzy sosnówki regularnie odwiedzały moje karmniki zimą 2013/2014, należy uznać za niecodzienny. Moje sosnówki upodobały sobie szczególnie kostkę tłuszczową, ale chętnie porywały też nasionka słonecznika z tradycyjnego karmnika, by następnie rozdziobywać je na gałęzi drzewa. Żerowały też na jodle koreańskiej rosnącej u sąsiadów, która obrodziła akurat licznymi szyszkami. Ciekawe było przy tym ich zachowanie. Odrywały od szyszki jedną łuskę i leciały z nią na sąsiednie drzewo. Dopiero tam wyłuskiwały z niej nasionko i je rozdziobywały. Po czym wracały na jodłę po kolejną łuskę i znów z nią odlatywały. Jakby nie mogły skonsumować na miejscu.

Zostaw komentarz