Zięby

Ptaki_45

Zięby to jedne z najczęściej występujących u nas ptaków. Większość odlatuje na zimowiska do Europy południowej lub Afryki, ale coraz częściej zdarza się, że niektóre osobniki, szczególnie w miastach, zimują. Nigdy nie udało mi się zaobserwować zimujących samic, gdyż osobniki odwiedzające mnie zimą, to wyłącznie samce. Każdego roku kilka z nich kręci się w okolicy moich karmników. Ale nie spoufalają się z innymi ptakami korzystającymi z karmników i starają się trzymać na uboczu. Jeśli korzystają z pokarmu, to tylko tego rozsypanego pod karmnikiem lub w okolicach. Do samego karmnika nigdy nie wlatują. Mają piękne ubarwienie, więc na tle ośnieżonych gałęzi lub trawnika, prezentują się wspaniale.

ptaki_41 ptaki_42 ptaki_43 ptaki_zieba_06 ptaki_zieba_07 ptaki_zieba_09 ptaki_zieba_10 zięby 11ptaki_zieba_12 ptaki_zieba_13

Samice zięb nie są tak intensywnie ubarwione jak samce. Wiosną spoczywa na nich cała odpowiedzialność za wybudowanie gniazda i wysiadywanie piskląt. Samce zajmują się ochroną gniazda i dostarczaniem pokarmu. Ptaki te słyną też z bardzo donośnego śpiewu. Niestety zimą są milczące, ale latem w lasach słychać je dosłownie wszędzie. Śpiew składa się z krótkich treli powtarzanych po wielekroć.

Dodaj komentarz