Trznadlowate

trznadlowate

Trznadlowate to ciekawa rodzina ptaków reprezentowana w Polsce przez 4 gatunki gniazdujące: trznadla, ortolana, potrzosa i potrzeszcza, a także przez niegniazdujące, ale zalatujące w czasie wędrówek: trznadle czubate, cierliki, trznadelki i śnieguły. Na zdjęciu powyżej widzimy właśnie sniegułę, którą uważam za jednego z najpiękniejszych ptaków. Trznadlowate wyróżniają się bardzo specyficzną budową masywnego dzioba, którego górna i dolna część nie stykają się krawędziami, lecz zachodzą na siebie nożycowato i górna część wchodzi klinem do wnętrza dolnej, co można zaobserwować na zdjęciu poniżej. Taka konstrukcja dzioba pozwala ptakom na radzenie sobie z bardzo twardymi nasionami mączastymi, które są podstawą ich pożywienia zimą. Latem trznadlowate przestawiają się całkowicie na dietę zwierzęcą: ich pożywienie stanowią owady i ich larwy. Nie miałem dotąd okazji fotografowania trznadlowatych, dlatego zamieszczone zdjęcia pochodzą ze stron: Pixabay i Zbigniew Maćko – fotografia przyrodnicza.

Trznadel, który jest mniej więcej wielkości wróbla, to najliczniejszy przedstawiciel rodziny; w Polsce bardzo liczny, obserwowany zarówno latem jak i zimą. Jest ptakiem wędrownym, ale jego zimowiska znajdują się zaledwie około tysiąca kilometrów na południe od terenów gniazdowania. W Polsce zimują zarówno trznadle ze Skandynawii, jak i część rodzimych. Trznadle budują gniazda na ziemi lub bardzo nisko nad nią, w gęstych krzewach. Wysiadywaniem jaj zajmuje się wyłącznie samica.

trznadlowate

Fot. Pixabay

trznadlowate

Fot. Zbigniew Maćko

trznadlowate

Fot. Pixabay

trznadlowate

Fot. Zbigniew Maćko

trznadlowate

Fot. Pixabay

Potrzeszcze są wyraźnie większe od trznadli. Ich ciekawą cechą jest to, że są poligamiczne. Budową gniazda zajmują się samice i – co też jest bardzo ciekawe i nietypowe – partnerki tego samego samca budują gniazda w pobliżu, czasami w odległości kilku metrów od siebie. Są jednak bardzo skryte i ostrożne i zobaczenie potrzeszcza z budulcem na gniazdo w dziobie, albo z pokarmem – później w czasie karmienia – jest praktycznie niemożliwe.

trznadlowate

Fot. Pixabay

trznadlowate

Fot. Zbigniew Maćko

trznadlowate

Fot. Zbigniew Maćko

Śnieguła to gatunek północny. Zamieszkuje obszary podbiegunowe Eurazji i Ameryki Północnej; jest najdalej na północy gniazdującym ptakiem lądowym – występuje aż do północy Grenlandii. Zimuje w strefach umiarkowanych Eurazji i Ameryki Północnej oraz w północnej Afryce. Gniazduje w ukryciu: w jamach, szczelinach, między kamieniami. Samica składa od 4 do 6 jaj w okresie od czerwca do lipca, podczas arktycznego lata. W niektórych źródłach można się natknąć na inną klasyfikację śnieguły, z której wynika, że jej rodziną nie są trznadlowate lecz poświerki.

trznadlowate

Fot. Pixabay

trznadlowate

Fot. Zbigniew Maćko

trznadlowate

Fot. Pixabay

trznadlowate

Fot. Zbigniew Maćko

Dodaj komentarz