Papugi

Papugi to ptaki bardzo kolorowe, inteligentne i długowieczne. Jest ich aż 356 gatunków, z czego większość żyje w rejonach tropikalnych, głównie w Ameryce Południowej, a także w Australii. Niewiele osób pewnie wie, że jeden z gatunków papug żyje także w Polsce. To aleksandretta obrożna, którą widać na zdjęciach nr 19 i 23 poniżej. (Gdy kursorem najedzie się na zdjęcie, to w lewym, dolnym rogu ekranu pojawia się kod zdjęcia, na którego końcu jest numer). Na razie polska populacja aleksandretty nie jest duża, ale na pewno będzie się szybko powiększać w kolejnych latach. W Czechach i południowych Niemczech jest już znacząca. Na naszych terenach jest uznawana za gatunek inwazyjny, który może zagrażać dzięciołom, kosom, kwiczołom, szpakom i innym gatunkom podobnej wielkości. Aleksandretta to ptak dość duży – wielkości naszej kawki, choć ustępujący jej wagą.

Cechą charakterystyczną papug są zakrzywione dzioby i mocne nogi zakończone czterema sporymi pazurami. Papugi to jedyne ptaki, które potrafią chwytać pokarm pazurami i przenosić go do dzioba. Najczęściej żyją w stadach liczących do 30 osobników. Każdy zapewne wie, że papugi potrafią imitować ludzką mowę i są w stanie nauczyć się nawet kilkudziesięciu słów. Ta cecha dotyczy jednak tylko niektórych gatunków większych papug i wyłącznie tych udomowionych. Najzdolniejszym imitatorem ludzkiej mowy jest afrykańska papuga żako (zdjęcie nr 20).

Najbardziej znany rodzaj papug to ary, pochodzące z Ameryki Południowej duże i bardzo kolorowe ptaki. Ich cechą charakterystyczną (obok bajecznych kolorów) są długie ogony i masywne dzioby. Nazwy gatunkowe nawiązują najczęściej do ubarwienia, tak więc mamy: ary szafirowe, ary trójbarwne, ary zielone, ary żółtoskrzydłe, ary różowookie, ary hiacyntowe itd. Ary hiacyntowe (zdjęcie nr 28) to największe papugi osiągające 100 cm długości i 1,7 kg wagi. Na ich wielkość ma wpływ bardzo długi ogon stanowiący połowę długości ptaka. Natomiast jeśli chodzi o masę ciała to rekordzistkami są nowozelandzkie papugi kakapo, które mogą ważyć do 4 kg. Jednak kakapo nie latają, a ich upierzenie nie jest efektowne. Są to ptaki nocne, które dzień przesypiają. Kakapo to gatunek skrajnie zagrożony wyginięciem.

Zdjęcia wykorzystane w tym wpisie pochodzą ze strony Pixabay.

3 komentarze

  1. Przemek 01/11/2020
  2. Andrzej 01/11/2020
    • Jan Adamski 01/11/2020

Pozostaw odpowiedź Przemek Anuluj pisanie odpowiedzi