Tukan czyli dziób i reszta ptaka

Tukany to rodzina ptaków licząca kilkadziesiąt gatunków zasiedlających Meksyk, Amerykę Centralną i Południową. Cechą charakterystyczną wszystkich tukanów jest ogromny dziób, jakby zupełnie nie pasujący do reszty. Zwykle dziób ptaka jest dostosowany do sposobu zdobywania pożywienia, ale u tukanów jest nieco inaczej i nawet można by zaryzykować twierdzenie, że nieco im przeszkadza w spożywaniu owoców stanowiących główne źródło pożywienia. Po co im zatem tak monstrualny dziób? Przez wiele lat było to nierozwiązaną zagadką i dopiero stosunkowo niedawno udało się ustalić, że dziób tukana jest chłodnicą, dzięki której reguluje on ciepłotę ciała.

Co ciekawe dziób, który wygląda na bardzo masywny i ciężki, jest w rzeczywistości bardzo lekki gdyż ma budowę ażurową, na którą składa się sieć beleczek kostnych. Ponadto w dziobie jest gęsta sieć naczyń krwionośnych i ptak zwiększając lub zmniejszając przepływ krwi uzyskuje efekt szybkiej lub wolnej utraty ciepła – w zależności od potrzeb. Czyli dziób tukana spełnia podobną rolę termoregulacyjną jak uszy słonia.

Gniazda budują tukany w dziuplach, ale same ich nie wykuwają, tylko korzystają z dziupli opuszczonych przez inne ptaki. Młodych nie jest dużo, gdyż samica składa od 2 do 4 jaj, ale i tak trudno sobie wyobrazić cztery wielkie dzioby (plus karmiącego rodzica) w ciasnej dziupli. Pewnym ułatwieniem jest fakt, że dzioby młodych ptaków nie są duże bo swoje docelowe rozmiary uzyskują dopiero po kilku miesiącach od opuszczenia gniazda. A w gnieździe pozostają rekordowo długo, bo aż przez 6 – 7 tygodni. Największy z tukanów – tukan wielki (na zdjęciu poniżej) – mierzy 55 – 60 cm i waży około 600 – 700 gramów. Dziób stanowi około 1/3 wielkości ptaka, natomiast jego waga to około 1/5 masy ciała ptaka.

Zdjęcia wykorzystane we wpisie pochodzą ze strony Pixabay.

Dodaj komentarz